Een superlekker PompoencakeRecept!


Hij keek mij heel de week al aan met een schuin oog vanuit de tuin.
Hij riep nog net niet mijn naam, maar hij had mijn aandacht, deze Mister Pompoen!


mama met een blog



Elk jaar vind ik het toch weer spannend, Pompoentijd.
In de pluktuin lagen ze weer keurig op een rij. Grote en kleine, groene, gele, oranje en alles er tussenin.
Dit jaar hadden de meiden een behoorlijk grote Pompoen uitgekozen. Thuis bedacht ik dat dat natuurlijk niet zo handig is. Want wat moet ik met zoveel pompoen? Na wat gegoogle kwam ik erachter dat je het gelukkig ook kunt invriezen.

Maar eerst maar eens kijken hoeveel vruchtvlees er in deze pompoen zou zitten.
Ik had bedacht een lekker pompoensoepje en een lekkere pompoencake te maken. Die cake was mij vorig jaar wel bevallen en soep is altijd lekker.
Dus, we hebben hem vrijdagavond in stukken gesneden, tenminste mijn lief, want mij lukte het niet. Ik heb het vruchtvlees geroosterd en van de ene helft een soepje gemaakt en van de andere helft heb ik een gedeelte gebruikt voor de cake en de rest heb ik ingevroren. Ik was benieuwd hoeveel hij nu aan vruchtvlees opbracht, maar dat was toch wel ruim 5,5 kg vruchtvlees. Een aardige jongen dus.


mama met een blog


Ik heb naar aanleiding van mijn bananencake (het recept kun je hier vinden) een keer zelf geprobeerd een recept te schrijven en volgens mij is dat wel gelukt, want ik heb veel complimentjes gehad.
Dus bij deze ook mijn pompoenrecept.

Benodigdheden:

Beslagkom
Extra schaal
Garde
Houten roerlepel
Cakevorm ongeveer 24 cm lang
Staafmixer

Ingredienten:

500 gram Pompoenvruchtvlees
Note: elke soort pompoen is hier geschikt voor, ik heb zelf de gewone pompoen gebruikt)
250 gram Bruine Basterdsuiker
400 gram Bloem, ik heb witte bloemgebruikt, maar speltbloem of amandelbloem kan natuurlijk ook, verandert wel iets in de structuur.
3 middelgrote eieren
140 ml zonnebloemolie
half zakje bakpoeder van dr.Oetker
0,5 tl zout
2 tl kaneel
0,5 tl nootmuskaat gemalen
0,5 tl kruidnagel gemalen
0,5 tl gemberpoeder gemalen
1 zakje vanillesuiker

Note: Kaneel, Nootmuskaat, Kruidnagel en Gemberpoeder kun je eventueel ook vervangen voor speculaaskruiden.

Eventueel:

Handje Walnoten
Handje Gewelde Rozijnen

Wat ook lekker is, is een snufje chilipoeder erbij of wat geraspte sinaasappelschil, je zult verbaast staan wat voor een smaakeffect dit kan hebben.

Bereiding:
Bereid het vruchtvlees voor, ik had het dit keer in de oven zacht geroosterd (25 minuten op 200 graden), maar je kunt ook heel goed de pompoen in stukjes snijden en koken (20 min). Het voordeel van de oven is dat je dit met schil kunt roosteren en pas na het roosteren de schil  hoeft te verwijderen, dit gaat dan reuzemakkelijk. Maar bij koken moet je dit van te voren doen en dat is wat meer werk. Resultaat is hetzelfde, het is maar net wat je gewent bent en prettig vindt.

Wanneer het vruchtvlees gaar is pureer je het tot moes met de staafmixer.
Vervolgens meng je de moes in een aparte schaal met de basterdsuiker en laat het daarna even rusten.
De oven verwarm je voor op 200 graden (hetelucht) en de cakevorm vet je vast in met wat olie of vet.

Vervolgens klop je de eieren los in de beslagkom met de garde en voeg je de suiker rustig toe en blijft ondertussen rustig doorkloppen tot er een egaal beslag ontstaat.
Daarna voeg je de vanillesuiker en de olie toe en blijf daarbij rustig doorkloppen met de garde.
Vanaf nu wordt het beslag wat droger, voeg in delen de bloem erdoorheen en blijf tussendoor het beslag tot een egaal mengsel kloppen, Je kunt hier beter een houten roerlepel voor gebruiken.
Dit is het moment dat het bakpoeder en het zout erdoorheen kunnen samen met de specerijen.
Blijf het goed doorroeren (ik heb duidelijk geen Kitchen Aid, maar ik kan me voorstellen dat deze ook heel handig kan zijn bij dit recept.)

Voordat het pompoenmengsel bij het beslag gaat, kun je nu het beste de eventuele ingrediënten toevoegen.
Ik heb zelf de rozijnen en de fijngestampte walnoten toegevoegd.
Meng het gehele beslag echt goed door, wanneer je dit niet doet, krijg je een vlekken cake (zie mijn foto). Net zo lekker, maar misschien iets minder aantrekkelijk voor sommige.

Daarna mag de cake in de oven voor 50 minuten op 200 graden, controleer met een saté prikker of hij klaar is en anders verleng de baktijd steeds met 5 minuten.
Laat hem even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Enjoy!

Tip: Hij is ook heerlijk als toetje met een bolletje vanille roomijs.


 photo handtekeningafsluitingblogkat_zpsfae9a3f3.jpg

Labels: